Wat houd
Medische Trainingstherapie in
Deze therapievorm past de principes uit de trainingsleer toe binnen de medisch aangewezen preventie, therapie en revalidatie maatregelen. De medische trainingstherapie is geen fitness of fysiofitness. De medische trainingstherapie is een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling. Naast het toepassen van een scala aan manuele technieken (middels mulligan of reguliere fysiotherapie) om de verminderde beweeglijkheid te herstellen is de medische trainingstherapie geschikt om een teveel aan beweging te stabiliseren. De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel toe.
Wat is het doel van de medische trainingstherapie ?
Het einddoel is een optimaal functieherstel, waarbij het activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de patiënt. Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verholpen.
De effectiviteit van deze benadering is aangetoond bij patiënten met chronische lage rugpijn.
Hoe wordt de medische trainingstherapie toegepast ?
De training is gericht op de uitgangspunten en doelstellingen van de individuele deelnemer. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van toestellen en trekapparaten.
De medische trainingstherapie staat onder supervisie van een fysiotherapeut. Door de deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures gering.
Op verantwoorde wijze wordt gewerkt aan het functieherstel. Tevens wordt een oefenprogramma voor thuis opgebouwd om de zelfredzaamheid te bevorderen en om een herhaling van klachten te voorkomen.